Het beroep
Als beveiliger kun je je werkzaamheden uitvoeren o.a. in kantoren, havens, op vliegvelden, in alarmcentrales, op bedrijventerreinen, in scholen, winkels, musea, ministeries, bij evenementen, als arrestantenbewaker, detentietoezichthouder of als geld- en waardetransporteur.
Je werk bestaat in de meeste gevallen uit drie kerntaken:
- Je controleert en surveilleert en zorgt er zo voor dat je risico’s voortijdig signaleert en op tijd maatregelen kunt nemen. Dit heet preventief toezicht houden.
- Je handelt als er een incident of calamiteit optreedt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ongevallen, brand en inbraak. Afhankelijk van de aard van het incident of de calamiteit onderneem je actie. Als je iemand op heterdaad betrapt, kan je overgaan tot aanhouding van de verdachte.
- Je voert dienstverlenende werkzaamheden uit. Je wijst bezoekers de weg, adviseert mensen over een parkeerplaats etc. Daarnaast ontvangt je bezoekers vanuit een (portiers)loge, of vanachter een balie.
Je kunt gaan werken bij een bedrijf dat je detacheert bij een klantbedrijf of bij een bedrijfsbeveiligingsdienst. In geval van detacheren werk je vaak wel langere tijd bij één bedrijf, maar het kan ook zo zijn dat je steeds weer ergens anders werkt.
Voor wie
Als je van nature alert, verantwoordelijk en hulpvaardig bent, en als je graag in de beveiliging of in een hiervan afgeleid beroep wil werken, dan is de opleiding MBO 2 Beveiliger voor jou bestemd. Het klassikale onderwijs biedt je hierbij de beste garantie op het behalen van het diploma.
(Kijk voor locaties en startdata onderaan deze pagina.)
De minimumleeftijd om in de beveiligingsbranche te mogen werken is 18 jaar.
Voordat je beveiligingswerkzaamheden mag gaan verrichten, moet je werkgever hiervoor toestemming vragen bij de korpschef van politie. Als je in de laatste vier jaren veroordeeld bent geweest voor het plegen van een misdrijf waarbij een geldboete is opgelegd, of als je in de laatste acht jaar veroordeeld bent wegens het plegen van een misdrijf waarbij een vrijheidsstraf is opgelegd, dan wordt die toestemming niet verleend en mag je geen beveiligingswerkzaamheden uitvoeren.
Opleidingsduur
De totale opleidingsduur is ongeveer 12 maanden.
De eerste 12 weken heb je 1 dag per week les (van 9.00 - 15.30 uur) daarna ga je thuis online verder met je studie. Tijdens deze periode staan nog diverse praktijktrainingen gepland.
Gelijktijdig of op een later tijdstip ga je stage lopen.
Vooropleiding
Voor de opleiding MBO 2 Beveiliger is een van de volgende diploma's vereist:
- diploma LBO,VBO of VMBO basisberoepsgerichte leerweg of de kaderberoepsgerichte leerweg;
- diploma MAVO, of VMBO theoretische leerweg;
- diploma MAVO-VBO, of VMBO gemengde leerweg;
- overgangsbewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar;
- een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk;
- diploma entreeopleiding (voorheen MBO-diploma niveau 1).
Waarom bij Capabel PRO
- Ruim 65 jaar ervaring op het verzorgen van de opleiding Beveiliger
- Locaties in heel Nederland
- Docenten en begeleiding uit de praktijk
- OC&W erkend diploma
- Hoge slaagkans
- Doorstroming naar Coördinator Beveiliging mogelijk
Alleen studeren of samen met medestudenten?
Bij Capabel PRO kun je kiezen uit klassikaal onderwijs of een thuisstudie. Beide vormen van opleiden hebben zo hun voordelen.
Andere opleidingen
De MBO 2 opleiding MBO 2 Beveiliger is ook door middel van een thuisstudie te volgen. Kijk bij MBO 2 Beveiliger avondopleiding of MBO 2 Beveiliger Thuisstudie. Na het behalen van het diploma kun je de opleiding MBO 3 Coördinator Beveiliging volgen.
Opmerking: deze opleiding wordt aangeboden door Capabel PRO. Voor meer informatie over de overgang van Studiecentrum MINERVA naar Capabel PRO lees hier verder.