Capabel PRO Logo
Meer dan 65 jaar ervaring
Erkende opleidingen en officiële examens
Meerdere startmomenten per jaar
Klassikaal of thuis

MBO 2 Beveiliger - BBL

Niveau
MBO 2
Duur
12 maanden
Lesweek
2 weken full time en daarna 1 dag/dagdeel per drie weken
Erkenning
OCW, Ministerie J&V en SVPB
Kosten
Kosten
€2.385,00

Het beroep

Als beveiliger kunnen werkzaamheden uitgevoerd worden o.a. in kantoren, havens, op vliegvelden, in alarmcentrales, op bedrijventerreinen, in scholen, winkels, musea, ministeries, bij evenementen, als arrestantenbewaker, detentietoezichthouder of als geld- en waardetransporteur.

Het werk bestaat doorgaans uit drie kerntaken:

U kunt gaan werken bij een bedrijf dat mensen detacheert bij een klantbedrijf of bij een bedrijfsbeveiligingsdienst. In geval van detacheren werkt men vaak langere tijd bij één bedrijf, maar het kan ook zo zijn dat u steeds weer ergens anders werkt.

Voor wie

Als u van nature alert, verantwoordelijk en hulpvaardig bent, en graag in de beveiliging of in een hiervan afgeleid beroep wil werken, dan is de opleiding MBO 2 Beveiliger voor u bestemd. Het klassikale onderwijs biedt u hierbij de beste garantie op het behalen van het diploma.
(Kijk voor locaties en startdata onderaan deze pagina.)

De minimumleeftijd om in de beveiligingsbranche te mogen werken is 18 jaar. 

Voordat u beveiligingswerkzaamheden mag gaan verrichten, moet uw werkgever hiervoor toestemming vragen bij de korpschef van politie. Dit betekent in alle gevallen dat er een verplichte screening zal plaatsvinden. Als u in de laatste vier jaren veroordeeld bent geweest voor het plegen van een misdrijf waarbij een geldboete is opgelegd, of wanneer u in de laatste acht jaar veroordeeld bent wegens het plegen van een misdrijf waarbij een vrijheidsstraf is opgelegd, dan wordt die toestemming niet verleend en mag je geen beveiligingswerkzaamheden uitvoeren.

Een BBL opleiding kan uitsluitend aangevraagd worden door een SBB erkend leerbedrijf, het is niet mogelijk om als particulier hiervoor in te schrijven. Particulieren kunnen een opleiding (thuisstudie of klassikale opleiding) volgen conform de 3e leerweg.

Opleidingsduur

De totale opleidingsduur is ongeveer 12 maanden.
De eerste 2 weken heb je 5 dagen per week les (van 9.00-17.00 uur). Hierna start de beroepspraktijkvorming (stage), volgt u, inclusief de keuzedelen, nog 12 dagdelen les (ongeveer eens per drie weken) en gaat u thuis online verder met uw studie.

Vooropleiding

Voor de opleiding Beveiliger is een van de volgende diploma's vereist:

Waarom bij Capabel PRO

Andere opleidingen

Op de BBL variant van de opleiding Beveiliger zijn voorwaarden over lesuren en stage van toepassing, en is het mogelijk om gebruik te maken van de subsidieregeling praktijkleren.
Er is ook een vrije variant die is ingericht op basis van ervaring en expertise van Capabel PRO, dit zijn de opleidingen in de 3e leerweg. Wanneer men die opleidingsvariant volgt is het echter niet mogelijk om aanspraak te maken op de subsidieregeling praktijkleren.

Na het behalen van het diploma kunt u de opleiding MBO 3 Coördinator Beveiliging volgen, maar er zijn ook specialisatiemogelijkheden zoals bijvoorbeeld alarmcentralist of het volgen van de leerlijn proactief beveiligen.

Opmerking: deze opleiding wordt aangeboden door Capabel PRO. Voor meer informatie over de overgang van Studiecentrum MINERVA naar Capabel PRO lees hier verder.

Ruim 65 jaar opleider in
Beveiliging en Veiligheid
Erkende diploma’s
OCW, SVPB, CCV en Kiwa
Korte opleidingen!
Klassikaal of thuisstudie

Starten wanneer jij dat wilt.

De geselecteerde opleiding is een thuis- of zelfstudie. Je kunt zo zelf je start en tempo bepalen.

Inhoud van de opleiding

De opleiding BBL Beveiliger bestaat uit de volgende onderdelen:

Beroepsgerichte (theorie)modules:

 • Beveiliging van objecten basis
 • Wettelijke kaders basis
 • Waarnemen basis
 • Specifiek rapporteren basis
 • Praktijkdagen ter ondersteuning van de theorie uit de keuzedelen (2 lesdagen)
 • Praktijktraining algemeen 

MBO modules:

 • Nederlands niveau 2F
 • Rekenen niveau 2F
 • Loopbaan en Burgerschap
Keuzedelen:
Aan deze opleiding zijn ook keuzedelen verbonden. U moet ten minste twee keuzedelen volgen. De keuzedelen vergroten uw arbeidsmarktkansen en vergemakkelijken de doorstroom naar een vervolgopleiding.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Beroepspraktijkvorming (stage) is een verplicht onderdeel van de opleiding Beveiliger. U dient minimaal 650 uur beroepspraktijkvorming (stage) te volgen bij een daarvoor erkend leerbedrijf. Met het leerbedrijf en Capabel PRO (de onderwijsinstelling) sluit u een praktijk(stage)overeenkomst/arbeidsovereenkomst.
Bij aanvang van de BPV ontvangt u een tijdelijke pas die 1 jaar geldig is. Binnen de looptijd van deze pas dient men het diploma te behalen. Lukt dat niet dan mag u geen beveiligingswerkzaamheden meer uitvoeren tot het moment dat u alsnog het diploma behaald heeft.

Doel van de opleiding

Een beveiliger
 • Signaleert risico's en neemt preventieve maatregelen
 • Voert toegangs- en uitgangscontroles uit
 • Voert surveillance en controles uit
 • Treedt repressief op
 • Treedt op bij ongewenst gedrag
 • Houdt verdachten aan
 • Treedt op bij incidenten
 • Voert dienstverlenende taken uit
 • Biedt service en hulp
 • Voert (eenvoudige) baliewerkzaamheden uit

Examens

De (digitale) examens van het beroepsgerichte deel worden door de exameninstelling SVPB afgenomen.

Het (digitale) examen voor Nederlands bestaat uit twee delen, een (landelijk) centraal examen en een instellingsexamen. Het instellingsexamen dient door Capabel PRO afgenomen te worden (in Utrecht).
Het (digitale) examen voor Rekenen is een (landelijk) centraal examen, de kandidaat kan hiervoor een examencentrum in zijn eigen woon/werkomgeving zoeken om daar het examen af te leggen.
De keuzedelen worden geëxamineerd door externe exameninstellingen (onder andere de SVPB). 
Voor studenten die voor 1 augustus 2020 zijn gestart met de opleiding Beveiliger zijn de keuzedelen een inspanningsverplichting. Studenten die na 1 augustus 2020 zijn gestart met de opleiding Beveiliger moeten de keuzedelen met een voldoende afronden (minimaal een 6), omdat de keuzedelen kwalificerend zijn. 
Het praktijkexamen van de opleiding Beveiliger MBO-2, dit is het afsluitende examen van de gehele opleidingsperiode, zal worden afgenomen door examinatoren van de SVPB in het praktijkexamencentrum van Capabel PRO in Almere. Voorafgaand aan het examen, dat altijd 's middags plaats vindt, bereiden we de kandidaten 's morgens nog optimaal voor door middel van een examentraining. Hierdoor is de slagingskans zeer groot.

De kosten van de opleiding MBO 2 Beveiliger - BBL van Capabel PRO zijn als volgt:

Lesgeld
 € 2.385,- 
Examens
Inclusief
Lesmateriaal
Inclusief

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden van Capabel PRO zijn van toepassing.

schrijf je direct in